Ga naar de inhoud
Home » Meer informatie

Meer informatie

Ik zoek meer informatie voor…

Voelt u zichzelf wel eens eenzaam?
Heeft u behoefte aan een luisterend oor, regelmatig bezoek of wilt u wel eens in contact komen met anderen?

Wilt u iets betekenen voor de samenleving? Bent u sociaal vaardig en een echt “mensenmens”? En wilt u graag aandacht en steun aan anderen geven?

Bent u zorgprofessional? Present in Vriendschap werkt vaak en nauw samen met professionals in de zorg. Kent u cliënten die dreigen te vereenzamen?

Informatie voor eenzamen

Bent u of voelt u zich teveel alleen, dan proberen wij u een vriendschap aan te bieden, door middel van een vrijwilliger. Deze vrijwilliger komt, meestal wekelijks,  bij u een kopje koffie drinken, misschien een wandelingetje maken, een fijn gesprek hebben, eens meedenken of misschien zelfs fietsen. Kortom iets wat u samen fijn vindt. Er eens op uit met zijn tweeën, of samen naar een van onze activiteiten.

Bent u nog heel nieuw in Etten-Leur, dan kan de vrijwilliger u ook helpen de omgeving beter te leren kennen en u op weg te helpen, om nieuwe activiteiten te ondernemen.

Heeft u interesse, bel ons dan. Wij komen langs en maken uitgebreid kennis met elkaar. Daarna gaan we aan de slag om een vrijwilliger voor u te vinden. Wanneer we iemand gevonden hebben, komen we samen kennis maken, zodat we kunnen kijken of er een klik is.

We blijven contact houden zodat u altijd op ons terug kan vallen. Onze vrijwilligers worden altijd begeleid en geholpen bij eventuele vragen.

Een paar keer per jaar krijgt u een gezellige nieuwsbrief, vol met verhalen van wat er zoal leeft bij anderen, interviews en leuke boeken tips. Ook activiteiten en nieuwtjes zijn daarin terug te vinden.

Een aantal keren per jaar organiseren we ook een gezellige activiteit. In januari houden we altijd een nieuwjaarsreceptie, in de zomer met het mooie weer maken we een uitstapje naar de natuur, in het najaar een lunch met ook genodigden. En natuurlijk zijn er nog leuke tussendoortjes zoals, met NL doet, de dag dat heel Nederland zich inzet voor vrijwilligers werk, verrassen we onze mensen natuurlijk ook. In december hebben we een gezellige sinterklaasmiddag en ook de Achtertuin op de Hilsebaan is een plek, waar u tussen mei en oktober van harte welkom bent. Daar wordt u ontvangen door Lia Baremans en haar gastvrouwen. Alle activiteiten zijn voor onze deelnemers gratis.

Informatie voor vrijwilligers

Onze vrijwilligers zijn de belangrijkste schakel en we hebben dan ook een groep van ongeveer 40 mensen die wekelijks op bezoek gaan. Zonder onze vrijwilligers kan Present in Vriendschap niet bestaan.

Met onze vernieuwde folder doen we vooral een beroep op de groep mensen in onze samenleving nog fit en actief zijn en een beetje tijd over hebben.

Hoe werkt het ?
Na een uitgebreide wederzijdse kennismaking gaat een vrijwilliger aan de slag. Samen hebben we dan gekeken naar de interesses en mogelijkheden van zowel de vrijwilliger als de personen die een beroep op ons doen. Het matchen en zoeken naar de juiste klik is dan ook van groot belang.

Voorop staat, dat de vrijwilliger tijd en aandacht heeft. Een luisterend oor is het begin van elke vriendschap. Activiteiten zoals, samen wandelen, fietsen erop gaan, een tuincentrum bezoeken een keer naar de stad, voor een kopje koffie, is allemaal mogelijk. Als vrijwilliger stem je met elkaar af, hoe je die tijd wilt doorbrengen. Veel mensen genieten er erg van, om even buiten te zijn, want dat wordt vaak ontbeerd.

In de praktijk blijken vriendschappen langdurig stand te houden en is er sprake van een bijzondere vertrouwensband. Sommige eenzamen mensen hebben niet altijd veel familie of vrienden meer, die in de buurt zijn.

Ondersteuning
Na het kennismakingsgesprek en de koppeling tussen de eenzamen blijft er intensief contact bestaan. Degene die de koppeling verzorgt en ook een professional van Surplus, zijn de personen die voor dit contact zorgen.

Samen met alle andere vrijwilligers zijn er een viertal middagen per jaar, waar we elkaar ontmoeten, beter leren kennen en ondersteunen. We delen verhalen, krijgen d.m.v. andere professionals informatie over onderwerpen die op ons pad komen. Eén keer per jaar organiseren we een team-buildingsmiddag die vooral voor onszelf is. In december hebben we een gezellige kerstbijeenkomst.

Sommige vrijwilligers zijn nog actief en hebben ook nog een betaalde baan en kunnen daardoor niet altijd deelnemen aan de vrijwilligers of teambuildingsmiddag. Laat dat je er niet van weerhouden om je aan te melden, want we hebben iedere vrijwilliger hard nodig.

Wanneer je vrijwilliger wordt in Etten-Leur mag je altijd gratis deelname aan cursussen die worden aangeboden via ‘Etten-Leur Voor Elkaar’. Wij vinden het erg fijn wanneer onze vrijwilligers hun enige eenzame meneer of mevrouw kunnen en willen begeleiden naar een activiteit (wanneer mogelijk). Ook voor de vrijwilliger geldt, dat zij geen kosten hoeven te betalen en ingeval van reiskosten, worden die ook door ons vergoed. 

Omdat we met mensen vragen is een VOG (Verklaring omtrent goed gedrag) nodig. Wij vragen die voor je aan. 

Ik wil graag vrijwilliger worden!
Wanneer je geïnteresseerd of meer wil weten meld je dan via onderstaand aanmeldformulier, per e-mail of telefonisch aan. We nemen altijd snel contact met je op voor een kennismakingsgesprek. 

Wij werken met een vrijwilligersovereenkomst en u bent automatisch verzekerd (wettelijke aansprakelijkheid) via de Vrijwilligersverzekering van de gemeente Etten-Leur.

Bekijk hier de gedragscode voor vrijwilligers. 

Informatie voor professionals

Voor Present in Vriendschap zijn andere organisaties die met het onderwerp “eenzaamheid” werken van groot belang.  Zij zijn degenen die de eenzaamheid heel dichtbij zien en een grote door verwijsfunctie vervullen. 
We denken dan aan WMO medewerkers, wijkwerkers, wijkzusters, praktijkondersteuners, maatschappelijk werkers, GGZ-Medewerkers, meedenkcoaches,  maar bijvoorbeeld ook jeugdprofessionals. Wij werken intensief samen met mantelzorg en buddy-hulp.

Als professional kunt u ons via de site, de mail of telefonisch bereiken. Wij nemen altijd snel contact op en zorgen er ook voor dat we in de beginfase elkaar goed op de hoogte houden van ontwikkelingen.