Present in Vriendschap te gast in De Achtertuin

13-03-2017

ETTEN-LEUR – Afgelopen zaterdag 11 maart mocht De Achtertuin aan de Hilsebaan weer een van de vele hoogtepunten in haar nog korte bestaan beleven. In het kader van de landelijke actiedag NLDoet van het Oranje Fonds waren met name ouderen uit het buitengebied uitgenodigd voor een zeer smakelijk Brabantse Koffietafel.

Met zo’n zestig gasten was de grote tent bomvol. Onder de gasten waren ook presentvragers en presentwerkers van ‘Present in Vriendschap’ aanwezig.

De middag stond geheel in het teken van oude contacten weer aanhalen en nieuwe leggen. Dat is ook de kerntaak van zowel De Achtertuin als Present in Vriendschap. Door samen op te trekken hopen zij zoveel mogelijk mensen te behoeden voor het gevaar van eenzaamheid. Helaas wijzen onderzoeken uit dat steeds meer mensen vereenzamen.

Eenzaamheid

De oorzaken van vereenzaming zijn niet altijd even duidelijk te omschrijven. Belangrijke elementen zijn wel verlieservaringen in de breedste zin van het woord, ziekte, conflicten, verhuizing, buiten gesloten worden. De laatste cijfers over eenzaamheid in Etten-Leur komen overeen met de regionale cijfers. Die liegen er niet om. Eenzaamheid wordt vaak omschreven als een onbehaaglijk gevoel, een gevoel van leegte, een gevoel van niet verbonden zijn met de wereld en de mensen om je heen. Eenzaam is niet direct rationeel te omschrijven. Het is een persoonlijke beleving. Vaak wordt een onderscheid gemaakt tussen emotionele eenzaamheid en sociale eenzaamheid. Bij emotionele eenzaamheid komt het vaak neer op het missen van een emotionele band met anderen. De kwaliteit van de contacten is minder dan je wenst.

Gevolgen

Eenzaamheid kan grote gevolgen hebben. Mensen worden kwetsbaar. Een depressie ligt op de loer. Grotere kans op hart- en vaatziekten, voortijdig overlijden en zelfs zelfdoding. Via allerlei kanalen worden we meer en meer met de neus op de feiten gedrukt dat eenzaamheid een steeds groter individueel, maar ook een maatschappelijk en economisch probleem wordt.

Vrijwilligers

Steeds meer mensen willen als vrijwilliger aandacht geven aan medemensen die eenzaam zijn of dreigen te vereenzamen. Dat kan al vanaf het genieten van gezelschap onder het drinken van een heerlijk bakje koffie, een boodschap doen, wandelen, activiteiten bijwonen. Present in Vriendschap heeft inmiddels ruim twintig vrijwilligers die samen meer dan vijftig mensen regelmatig bezoeken. Deze aantallen groeien gestaag. Sinds begin dit jaar hebben acht nieuwe vrijwilligers zich aangemeld.

Gezelligheid

Na de koffietafel was er nog een gezellige middag met muziek en dans. Wethouder Ron Dujardin sprak zijn bewondering uit over wat De Achtertuin en Present in Vriendschap in zo korte tijd hebben gerealiseerd vanuit burgerinitiatief. De Achtertuin en Present in Vriendschap trekken hierbij samen voorvarend op onder het motto “Vrienden zijn die zeldzame mensen die vragen hoe het met je gaat en dan geduldig wachten op je antwoord”.

 

Bron: http://internetbode.nl/etten-leur/present-in-vriendschap-te-gast-in-de-achtertuin/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *