Verslag activiteiten

Een impressie van een aantal gezamenlijke activiteiten die Present in Vriendschap organiseerde voordat de corona epidemie uitbrak:

2021

September – Present in Vriendschap op bezoek bij de Menmoerhoeve
Eindelijk was het dan zover, dat mensen van Present in Vriendschap elkaar weer konden ontmoeten. De locatie bij de Menmoerhoeve en de prachtige zonnige dag, maakten het tot een groot succes. Ruim 60 mensen kwamen met de fiets, de taxi of werden meegenomen door hun vrijwilliger.

Augustus – Samenzijn bij de Achtertuin
Op 13 en 27 augustus waren de mensen van Present in Vriendschap uitgenodigd door  De Achtertuin voor een gezellig samenzijn.

Maart – Verrassingslunch NL DOET
De Verrassingslunch die Present in Vriendschap organiseerde voor eenzame mensen was groot succes. Meer dan 60 mensen in Etten-Leur werden vrijdag 28 mei thuis verrast met een uitgebreide lunch. Liefst 15 vrijwilligers hadden zich bij NLdoet zich aangemeld voor deze activiteit.

2020

Oktober: Het vijfjarig bestaan van Present in Vriendschap zou gevierd gaan worden. I.v.m. Corona zijn het boottochtje en etentje helaas niet doorgegaan.

Juli: Samenzijn in de Achtertuin
Eindelijk konden we weer samen iets ondernemen.  Op 22 juli vond voor het eerst in lange tijd een activiteit plaats. Een gezellige middag in de mooie Achtertuin aan de Hilsebaan georganiseerd door Lian Baremans en haar vrijwilligers. We boften wat betreft het weer en zo konden we op corona- afstand met alle  maatregelen die hierbij horen lekker buiten genieten van het optreden van jongleur Jeroen. Op een interactieve manier betrok hij de mensen bij zijn show die bestond uit diverse jongleeracts. Het was fijn om elkaar weer te zien en wat bij te kunnen kletsen. Een aantal nieuwe mensen konden zo ook kennis maken met PIV. En met de diverse versnaperingen en goede verzorging door de Achtertuin is het een geslaagde middag geworden.

Januari: Nieuwjaarsbijeenkomst in de Linde 
Op donderdag 9 januari 2020. was er een feestelijke bijeenkomst in de Linde. Onder het genot van een heerlijk bruisend drankje hebben we elkaar een goed nieuwjaar gewenst. Namens het bestuur heette Jan Engbers iedereen van harte welkom en Betsie blikte terug op het vorige jaar. Nieuwe vrijwilligers en presentvragers werden welkom geheten en de verschillende mensen van wie we afscheid hebben moeten nemen, werden in herinnering geroepen. Tijdens de nieuwjaarsreceptie kon iedereen genieten van de heerlijke hapjes en soep, gemaakt door het team bij de Linde onder leiding van Astrid. En er was er ook een leuke goochelaar, die iedereen met zijn trucjes verraste.

2019

Januari: Wintercircus
3 januari gingen we met 18 deelnemers naar het wintercircus, gesponsord door de Lions. De mensen genoten van een  gezellig ouderwetse circus middag. 

Januari: Nieuwjaarsbijeenkomst
Wijkcentrum de Vleer zat vol met gasten tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst op 19 januari. Er waren niet alleen vrijwilligers en de mensen die zij wekelijks bezoeken, maar ook familieleden, vrienden en mensen  die Present in Vriendschap een warm hart toe dragen. Het was  een feestelijk begin van het jaar.  Jan Meeuwisse heette, als voorzitter, iedereen van harte welkom. Betsie Netten gaf namens de werkgroep een terugblik op het afgelopen jaar. Een jaar met vele mooie ontmoetingen tijdens de vele activiteiten en de persoonlijke gesprekken.  Maar ook een jaar waarin we met verdriet afscheid hebben moeten nemen van onze oprichter  Jan Monden.   Hierna was het tijd voor wat ontspanning en hebben we genoten van het  optreden van the Dutch Juggler. Door de gezellige sfeer, een lekker hapje en drankje, ontstonden er levendige gesprekken en nieuwe contacten en daar gaat het om. Het afgelopen jaar is de organisatie dan ook flink aan het groeien. Steeds meer vrijwilligers bieden zich aan, om iemand te gaan bezoeken.

Maart: ING-actie “help Nederland vooruit”
Tien organisaties uit de regio Breda en Roosendaal  waren door de ING genomineerd voor een prijs in het kader van de actie “Help Nederland Vooruit.” Tot onze vreugde hebben wij in onze regio de meeste stemmen verworven en ging de eerste prijs, 5000 euro, dus naar Present in Vriendschap. Hierbij willen we iedereen die op ons heeft gestemd van harte bedanken.

April: Bezoek aan de klompenmakerij
5 april gingen we met zo’n 30 mensen naar het klompenmuseum. Hier kun je een grote hoeveelheid klompen bekijken en wordt ook verteld werd over hoe vroeger mensen woonden en werkten. Er waren twee mooie ingerichte kamers te bewonderen en de houtzagerij werd even in werking gezet.  We sloten het bezoek af met een heerlijke gebakje en koffie en thee. 

Mei: Asperge Festival
In de sfeervolle tuin van Restaurant Le Jardin in Rucphen, hebben we met een aantal betrokkenen van Present in Vriendschap mee mogen genieten van een heerlijke asperge diner en de gezellige sfeer. Tijdens die avond hebben we een cheque van Lionsclub De Vreyeheydt t.w.v. €3.000,- in ontvangst mogen nemen.

Mei: Arboretum in Kalmthout
Op een  zonnige dag zijn  vrijwilligers per auto met eenzamen naar Kalmthout gereden. In het arboretum genoten ze van een heerlijke lunch en werd het park wandelend bezocht en een leuke winkel waar je plantjes kon kopen. Het was een heerlijke dag in de buitenlucht.  

September & december: Max Mini
Door de plaatselijke theatergroep werden we hartelijk uitgenodigd om twee heerlijke voorstellingen bij te wonen. In september keken we met zo’n 30 personen  naar Cleopatra en in december luisterden we met zo’n 25 personen naar een hartverwarmend kerstconcert.

December: Sinterklaasmiddag in de Vleer
4 december was er een feestelijke, muzikale middag met een leuke quiz, lekkers van de sint en een klein presentje in de vorm van een bloembol voor de komende wintertijd. 

Mei / oktober: Bezoeken aan de Achtertuin
Eenzamen en hun vrijwilligers hebben in de zomer vaak de Achtertuin van Lia Baremans bezocht.  Deze heerlijke plek in het buitengebied van Etten-Leur biedt een mooie tuin om te wandelen, een vijver, een stilte hoekje, een kopje koffie, gezelligheid en volop gelegenheid om ook ander mensen te ontmoeten. Soms waren er bijzondere activiteiten zoals:  

Rik-kaart middag en muzikale middag en op 25 oktober was er een feestelijke afscheidsmiddag met muziek en gezelligheid, waar ook verschillende mensen van Present bij aanwezig waren. 

Hier staat ook het Babbelbankje van Jan Monden (de oprichter van Present in Vriendschap). 

2018

Oktober: Etentje in het Witte Paard
Tijdens  de week van de eenzaamheid (in oktober) zijn eenzamen met of zonder hun vrijwilligers uitgenodigd voor een etentje in het Witte Paard. Mensen die verbonden zijn aan Present in Vriendschap leerden elkaar steeds beter kennen en de onderlinge contacten tussen de mensen werden bevorderd.

Oktober: Mini-symposium over eenzaamheid in de Linde