Burgerinitiatief Present in Vriendschap helpt buurtgenoten

ETTEN-LEUR – Jan Monden, Mirjam Heijnen en Pauline Jakobs noemen zich de veldwerkers van het project Present in Vriendschap. Zij kregen onlangs te horen dat de gemeente hun initiatief eenmalig ondersteunt. De missie? Bijdragen aan het levensgeluk van de bewoners in hun wijk die zich om wat voor reden dan ook eenzaam of buitengesloten voelen. Een luisterend oor, aandacht voor elkaar en praten.

Initiatiefnemer Jan Monden (69) heeft dertig jaar in het bedrijfsleven gewerkt. Op zijn 48e besloot hij het roer om te gooien, studeerde Theologie en Levensbeschouwing en werd docent Levensbeschouwing. Tijdens deze studie werd hem gevraagd in de zomermaanden als toeristenpastor aan de slag te gaan op campings. “Gewoon over de camping wandelen, als het droog was tenminste, en belangstellend zijn. Binnen een mum van tijd ben je met mensen in gesprek waarbij dan onverwachte problemen en soms pijnlijke, verdrietige, herinneringen opdoemen. Dan is luisteren belangrijk.” En dat was de basis voor het huidige project. “Ik dacht: wat ik hier doe, dat wil ik in mijn woonwijk ook.”

Alleen

Zijn idee bracht hem in contact met Mirjam Heijnen (44), nu fulltime moeder maar met ervaring in de sociale dienstverlening, en met sociaal cultureel werkster Pauline Jakobs (70). Met zijn drieën zijn zij de presentwerkers die professionele ondersteuning krijgen van Leman Çitak, wijkwerker van Surplus Welzijn en Noor Pleging namens de GGD. Monden: “Wij als presentwerkers gaan er niet van uit dat mensen naar ons toekomen, wij gaan naar hen.” Pauline Jakobs  vult aan: “Als oudere bijvoorbeeld hoef je niet alleen te zijn, je kunt nog van alles doen. Dat is leuk.”

Monden vult aan: “Maar wij richten ons niet alleen op ouderen, wij willen er ook zijn voor de student op zijn kamer of voor de jongere op het voetbalveld. Of voor mensen die alleen komen te staan.” Pijlers van de werkgroep: presentie, vriendschap, verbondenheid.

Hulp

De drie veldwerkers gingen in gesprek met de gemeente, zetten een goed voorstel op papier en dat werd beloond met een subsidie van 2.700 euro. Daar kwam nog 1.000 euro bij van de wijk om het project goed van de grond te krijgen. Met wijk wordt in dit geval eigenlijk het woon servicegebied bedoeld waarvan Etten-Leur er vier heeft. Dit gebied bestaat uit de wijken Hooghuis, Centrum Oost en Centrum West. Zijn er eenzame mensen in de wijk? De presentwerkers willen hen graag helpen. “Maar”, zegt Mirjam Heijnen “het doel is te proberen om mensen in hun eigen kracht terug te brengen.”

Contact

Uiteraard is het team naarstig op zoek naar collega’s. Contacten lopen via Surplus Welzijn. Dus wilt u als presentwerker een bijdrage leveren of heeft u als bewoner behoefte aan contact  dan kunt u zich wenden tot Leman Çitak, telefoon: 076-501 64 50. Of e-mail: leman.citak@surpluswelzijn.nl

 

Jan Monden, Mirjam Heijen en Pauline Jakobs zijn de werkers in het veld. FOTO STELLA MARIJNISSEN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *