Aandacht voor elkaar – eenzaamheid in de wijk

Bron: http://www.bredeblikopgezondheid.nl/

Mijn collega Renate Martens heeft in haar blog van eind september verteld over eenzaamheid. Cijfers, feiten, welke invloeden spelen mee en het GGD-advies heeft zij beschreven. Mijn blog gaat meer in op wat we met elkaar kunnen doen aan eenzaamheid. Ik ben Noor Pleging, Gezondheids-bevorderaar bij de GGD West-Brabant en coördinator van “Present in Vriendschap” in Etten-Leur.

eenzaamheidII.jpg (1)

Burgers willen aan de slag met eenzaamheid
Inwoners van de gemeente Etten-Leur zijn eind 2014 uitgedaagd om een projectidee in te dienen bij de gemeente dat een bijdrage levert aan het welbevinden van de burgers. In 2014 ben ik met wijkbewoners, vrijwilligers en professionals in gesprek gegaan over “Samen werken aan Gezond zijn”. Wat is er nodig om gezond en veerkrachtig te zijn en blijven? In de top 3 van wensen stond eenzaamheid in meerdere wijken bovenaan. Het burgerinitiatief van Jan Monden “Present in Vriendschap” werd dan ook met enthousiasme ontvangen door de Burgemeester en Wethouders.

“Present in Vriendschap”: geeft aandacht door!
“Present in Vriendschap” biedt een luisterend oor en een sociaal contact voor mensen die dat nodig hebben. De presentwerker (vrijwilliger) gaat samen met de cliënt (presentvrager) op zoek naar wat wel goed gaat. Op zoek naar ‘geluksmomenten’. Vaak is het van belang dat eerst het levensverhaal verteld wordt en dat de presentwerker luistert naar dit verhaal. Vanuit aandacht, steuntje in de rug en gewaardeerde belangstelling ontstaat meestal vertrouwen. Vanuit dit vertrouwen kunnen nieuwe positieve ervaringen opgedaan worden. Dit kan voor iedereen anders zijn. Sommige presentwerkers gaan ‘op pad’ met de presentvrager. Gewoon een kopje koffie drinken in het winkelcentrum, deelnemen aan een ochtendje bloemschikken of samen naar het buurthuis voor een potje kaarten. “Present in Vriendschap” is er voor jong en oud. Afhankelijk van de wensen en behoeften van de presentvrager zal er een kortdurende steun zijn of voor een langere periode.

Meer aandacht aan elkaar, gewoon doen
Professionals en vrijwilligers van andere Etten-Leurse projecten zijn belangrijke intermediairen. Zij hebben een signalerende functie en komen vaak als eerste in contact met eenzame inwoners. Maar ook buren en wijkbewoners spelen een belangrijke rol. Hoe kunnen we wat meer aandacht hebben voor elkaar? Eigenlijk is het heel simpel. Elkaar groeten of vragen om een klusje of andere dienst te doen is al super goed. Het klinkt allemaal niet moeilijk maar het gaat om het doen! Tijdens de landelijke week van de eenzaamheid hebben we meerdere projecten gedaan in Etten-Leur om kinderen in contact te brengen met oudere mensen. “Samen leuke dingen doen!” was het thema in een wijk. Tijdens een gezellige namiddag pannenkoeken bakken en eten met elkaar. Ook hebben we de opening van wijkgebouw De Linde gevierd met de “Samentuinlunch”. Kinderen van groep 6,7 en 8 hebben een gast uitgenodigd om samen te komen koken en lunchen. In de keuken van De Linde en de school zijn heerlijke salades en overheerlijke soep gemaakt. Daarna aan lange tafels met elkaar gesmuld van alle producten uit de biologische Samentuin in de wijk. Het was mooi om te zien dat zowel de kinderen als de gasten het super naar hun zin hadden tijdens beide activiteiten.

“Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder”
Mijn rol als gezondheidsbevorderaar is gericht op de coördinatie van “Present in Vriendschap”. Het verduurzamen van het project, verbinden met andere projecten en organisaties, ontwikkelen van pr-materialen, informeren van intermediairen en netwerken, deskundigheidsbevordering van presentwerkers, pr-activiteiten en in de toekomst verbreden naar andere wijken in Etten-Leur.

Een bijzondere ervaring om met een enthousiaste en deskundige groep van initiatiefnemers samen te werken. Ieder vanuit zijn/haar expertise en talenten. Met allen hetzelfde doel: eenzaamheid uit de taboesfeer halen. Hoe mooi zou het zijn als de Etten-Leurse bewoners zich betrokken voelen, elkaar ontmoeten en meedoen!

Noor Pleging
GGD West-Brabant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *